Houd je tong in de gaten!!

Print Friendly
Uit de verschillende manieren waarop mensen elkaar schaden, de schade van de tong is de meest voorkomende. Een aantal van het kwaad van de tong dat wij over gewaarschuwd zijn in de Koran en Sunnah zijn als volgt:

Rodelen (Gheebah)

Het werd gedefinieerd door de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) alsvolgt: Het vertellen over andere mensen (in hun afwezigheid), waarvan zij haten dat het verteld wordt. [Sahieh Muslim]. Het is een van de voornaamste grote zonden, Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلا تَجَسَّسُوا وَلا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

“O, u die gelooft! Vermijdt in het algemeen verdenking want achterdocht is een zonde. En spionneert niet, noch belastert elkander. Lust iemand onder u het vlees van zijn dode broeder? U verafschuwt het zekerlijk. Vreest Allah voorzeker, Allah is Berouwaanvaardend, Genadevol.” (Al-Hodjoraat:12)  

Het is niet alleen een actie uitgevoerd door de tong, maar het kan een aanwijzing zijn van het oog of een signaal of gebaar dat bespotting geeft zonder dat de persoon het merkt. Er zijn vele redenen achter dergelijke  daad, zoals haat tegenover anderen, afgunst, arrogantie, achteloosheid, en vooral vergeten dat Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) ons constant observeert.


De remedie voor deze slechte gewoonte is voor de dader om te weten dat hij onderworpen is aan de toorn van Allah de Almachtige, dat zijn beloningen zullen verdwijnen als gevolg van roddelen, want zijn beloningen zullen naar degene gaan waarover geroddeld werd. Hij moet nadenken over zijn eigen tekortkomingen en fouten, en zich druk maken over hervorming daarvan. Hij dient niet te handelen in wat hij zou gaan haten als anderen het tegen hem deden, men hoort zich bezighouden met daden van gehoorzaamheid. Wij moeten spijt hebben van geroddel die wij gedaan hebben en oprecht bekeren tot de Almachtige Allah.

NamimahDit is het overbrengen wat mensen zeggen over elkaar met de bedoeling van veroorzaken van corruptie tussen mensen, het zorgt ervoor dat de banden tussen verwantschap breken en de geheimen van mensen verspreidt worden. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

هَمَّازٍ مَشَّاءٍ بِنَمِيمٍ

“Lasteraar, achterklapper.” (Al-Qalam:11)

De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd:De nammaam zal het Paradijs niet betreden. [Sahieh Muslim]

Het verspreiden van geheimen

Dit schaadt anderen en het is een soort van overtreden van de rechten van mensen. De Profeet  (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: Als een man iets zegt, dan begint rond te kijken (om ervoor te zorgen dat niemand hem kan horen), zal zijn toespraak een vertrouwelijk zijn.” [Aboe Dawoed]

Valse Getuigenis

Dit is een van de grote zonden. Abd al-Rahmaan ibn Abi Bakrah (moge Allah tevreden zijn over hem en zijn vader) verhaalde dat zijn vader zei: “We waren met de Boodschapper (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) van Allah toen hij zei: Ik vrees voor jullie drie grote zonden” -drie keren: “het associëren van partners met Allah, ongehoorzaamheid aan ouders, en -“ -hij lag, maar hij ging rechtop zitten bij dit punt en zei: “- en het afleggen van een valse getuigenis.” Hij bleef dit met zo’n geestdrift herhalen, dat we wensten dat hij zou stoppen (voor zijn eigen bestwil).” [Sahieh Al-Bukhaari] 

 BelasterenDegenen die dit doen zijn vervloekt in deze wereld en het Hiernamaals, Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

 إِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلاتِ الْمُؤْمِنَاتِ لُعِنُوا فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ“Voorwaar, degenen die de eerbare, reine, gelovige vrouwen beschuldigen (van ontucht) zijn vervloekt op de wereld en in het Hiernamaals. En voor hen is er een geweldige bestraffing.” (Al-Nur:23) 

Valse Eden

Ook heeft de Profeet (vrede zij met hem) gewaarschuwd voor het leggen van een valse eed aan de mensen, wanneer het gaat om het verkopen van handel. Ibn Mas’oed (moge Allah tevreden zijn met hem) heeft overgeleverd: “De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) zei:  “Wie bewust liegt bij het afleggen van een eed om zich hiermee over het bezit van een andere moslim te ontfermen, hij zal Allah tegemoet treden, terwijl Hij kwaad op hem is.” Vervolgens reciteerde hij: 

إِنَّ الَّذِينَ يَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَأَيْمَانِهِمْ ثَمَنًا قَلِيلا أُولَئِكَ لا خَلاقَ لَهُمْ فِي الآخِرَةِ وَلا يُكَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَلا يَنْظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلا يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

“Voorwaar, degenen die hun belofte aan Allah en hun eden voor een geringe prijs verruilden, dat zijn degenen die geen aandeel hebben in het Hiernamaals. En Allah spreekt niet tot hen en beziet hen niet op de Dag der Opstanding. Hij zal hen niet reinigen en voor hen is er een pijnlijke bestraffing.” (Al-Imraan:77) [Sahieh Al-Bukhaari en Muslim] 

De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft ook gezegd: “Wie het eigendom van een moslim neemt middels de aflegging van een valse eed, Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zal voor hem het Vuur de bestemming maken en Hij (Geprezen en Verheven zij Hij) zal het Paradijs voor hem verboden verklaren.” Iemand vroeg: “Zelfs als het over iets onbelangrijks gaat, Boodschapper van Allah  (Allah’s gebeden en vrede zij met hem)?”. Hij  (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) antwoordde:  “Zelfs al was het (zo onbelangrijk als) een tak van de ‘araak boom.” [Sahieh Muslim, Ahmed]