Eerste zuil van Imaan: Het geloven in Allah Deel 4 Tawhied Roeboebiyyah (de Eénheid van Allah in Zijn Heerschappij)

Print Friendly
Tawhied is de éénheid van Allah. Allah is de enige Ware God, niemand en niets lijkt op Hem. Hij is de Alhorende, Alwetende. 

Dit betekent geloven dat Allah de Heer is, alleen, en dat Hij geen deelgenoten heeft of helpers. De Rabb (Heer) is Degene die Schept en Beveelt. Er is geen Schepper behalve Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) en er is geen andere eigenaar van het universum behalve Hij. Het Bevel en het Beheer behoort aan Hem. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft gezegd: 

لَهُ الْخَلْقُ وَالأمْرُ

“Voorwaar, van Hem is de schepping en het gebod” [Al-Aaraaf:54]


ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ لَهُ الْمُلْكُ وَالَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ مَا يَمْلِكُونَ مِنْ قِطْمِيرٍ

“Alzo is Allah, uw Heer, van Hem is het Koninkrijk en zij, die u buiten Hem aanroept, bezitten niets.” [Faatir:13]

Slechts enkele mensen verwierpen Allah’s Heerschappij. Zij zijn degenen die arrogant zijn, degenen die ontkennen wat zij diep in hun hart geloven. Dit was ook het geval bij Farao, toen hij tegen zijn volk zei, zoals in de Koran genoemd wordt:
فَقَالَ أَنَا رَبُّكُمُ الأعْلَى

“(Zeggende), ‘Ik ben uw Heer de Allerhoogste.'”  [Al-Naziaat:24]

وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا أَيُّهَا الْمَلأ مَا عَلِمْتُ لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرِي

“En Pharao zei: “O leiders, ik erken geen God voor u naast mij'” [Al-Qasas:38]

Wat hij zei, was echter niet zijn ware geloof. Zoals Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft gezegd:
وَجَحَدُوا بِهَا وَاسْتَيْقَنَتْهَا أَنْفُسُهُمْ ظُلْمًا وَعُلُوًّا


“En zij verwierpen deze onrechtvaardig en aanmatigend terwijl hun zielen er van overtuigd waren.” [Al-Naml:14]


Ook Mozes zei tegen de Farao, zoals in de Koran genoemd wordt:

قَالَ لَقَدْ عَلِمْتَ مَا أَنْزَلَ هَؤُلاءِ إِلا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ بَصَائِرَ وَإِنِّي لأظُنُّكَ يَا فِرْعَوْنُ مَثْبُورًا

“Mozes zei: ‘Jij weet dat niemand anders die (Tekenen) heeft neergezonden dan de Heer van de hemelen en de aarde, als een duidelijk bewijs. Voorwaar, ik ga er vanuit dat jij, O Farao, ten ondergang gedoemd bent.'” [Al-Israa:102]

De Arabische ongelovigen van vroeger waren gewend Allah’s Heerschappij te bevestigen, alhoewel zij Hem deelgenoten toekenden bij Zijn aanbidding. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

قُلْ لِمَنِ الأرْضُ وَمَنْ فِيهَا إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ * سَيَقُولُونَ لِلَّهِ قُلْ أَفَلا تَذَكَّرُونَ * قُلْ مَنْ رَبُّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ * سَيَقُولُونَ لِلَّهِ قُلْ أَفَلا تَتَّقُونَ * قُلْ مَنْ بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَهُوَ يُجِيرُ وَلا يُجَارُ عَلَيْهِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ * سَيَقُولُونَ لِلَّهِ قُلْ فَأَنَّى تُسْحَرُونَ

  
“Zeg: “Aan wie behoort de aarde en alles wat zich daarop bevindt, als jullie het weten?” * Zij zullen zeggen: “Aan Allah.” Zeg: “Waarom laten jullie je dan niet vermanen?” * Zeg: “Wie is de Heer van de zeven hemelen en de Heer van de Geweldige Troon? * Zij zullen zeggen: “Aan Allah.” Zeg: “Waarom vrezen jullie (Allah) dan niet?” * Zeg: “In Wiens handen is de heerschappij over alles? En Hij beschermt en Hij wordt niet beschermt, als jullie het weten.” * Zij zullen zeggen: “Aan Allah.” Zeg: “Waarom zijn jullie dan misleid?””[Al-Mominun:84-89]

وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضَ لَيَقُولُنَّ خَلَقَهُنَّ الْعَزِيزُ الْعَلِيمُ

“En indien u hun vraagt: “Wie schiep de hemelen en de aarde?” zullen zij zeker zeggen: “De Machtige, de Alwetende.”” [Al-Zoechroef:9]


Allah’s bevel bestaat uit zowel Zijn Bestuur van het universum en het Gebod. Hij is degene die de Schepping bestuurt, en Degene die doet wat Hij wil, in overeenstemming met zijn Wijsheid. Hij is ook Degene die het bevel geeft om aspecten van aanbidding of van handelingen te organiseren, in overeenstemming met Zijn Wijsheid. Een ieder die iemand anders naast Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) neemt als degene die handelingen van aanbidding of manieren van handeling beveelt, heeft Shirk begaan (ongeloof, associatie in aanbidding) met Allah (Geprezen en Verheven is Hij). Deze daad verklaart de Imaan (het geloof) ongeldig.

Het geloof in de voorbeschikking (Al-Qadar) zit verwerkt in Tawhied Roeboebiyyah. Al-Qadar wil zeggen dat alles wat zich voordoet op aarde en op de hemelen in overeenstemming is met de kennis, wil en kracht van Allah. Tawhied Roeboebiyyah kan men terugvinden in bijna elk vers van de Koran. Tawhied Roeboebiyyah is de basis voor de andere vormen van Tawhied, namelijk Tawhied Oeloehiyyah en Tawhied Asmaa wa Sifaat. Allah heeft de macht om te scheppen. Hij is de Schepper en de Heerser en heeft als Rabb de beschikking over de perfecte Kwaliteiten en Eigenschappen. 

Zelfs de veelgodenaanbidders van vroeger en veel niet-moslims tegenwoordig erkennen deze vorm van tawhied. Ook al ontkennen zij de andere vormen van Tawhied en ook al hebben zij een fout beeld van de ware betekenis ervan. De Koran bevestigt dat de vroegere veelgodenaanbidders in Roeboebiyyah (Heerschappij) van Allah geloofden. Maar het probleem van deze veelgodenaanbidders is dat zij naast Allah ook andere valse goden (afgoden) aanbaden. Zij geloofden er bijvoorbeeld in dat er maar één Schepper is. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:


وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَهُمْ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ 

“En indien u hun vraagt: “Wie schiep hen?”, zullen zij zeker zeggen: “Allah “. Waarheen worden zij dan afgewend?” [Al-Zoechroef: 87]

Maar zij geloofden er niet in dat er maar één God (Allah) is. Zij zeggen dat die andere (valse) goden geen Rabb zijn, dat ze niet kunnen scheppen, maar dat zij hen wel mogen aanbidden. Dit betekent dus dat zij niet in Tawhied Oeloehiyyah geloofden.