Etiquette van Eid Al-Adha (Offerfeest)

Eid-ul-adha
Print Friendly

Eid Al-Adha is de tiende dag van Dhul-Hijjah (de laatste maand van de islamitische kalender). Het is, zoals de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “De grootste dag bij Allah, de Verhevene, is de Dag van het Offer. . . [Abu Dawud] Het is tevens de grootste dag van de Hadj, zoals de Profeet (vrede zij met hem) ons heeft verteld.De aanbevolen handelingen op de dag van Eid zijn als volgt:

1 - Een bad nemen voor dat je vertrekt richting het Eid gebed

Al-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) heeft gezegd dat de Moslims unaniem zijn overeengekomen over het feit dat het aan bevelen is om een bad te nemen voor de ‘Eid gebed. De reden waarom is het gewenst is om bad te nemen voor Eid gebed is dezelfde reden als die voor het nemen van een bad voordat Jummah en andere openbare bijeenkomsten. Eerder, de reden voor Eid  is nog sterker.

2 - Eten na het Gebed op Eid al-Adha 

Op Eid al-Adha is het raadzaam om niets te eten totdat men terug komt van het Eid gebed, dus men moet eten uit de udhiyah (offer) als hij een offer heeft gedaan. Als men niet plan is om te offeren is er niets mis met het eten voor het Eid gebed.

3 - Takbir op de Dag van Eid 

Dit is een van de grootste Sunnahs van de dag van Eid omdat Allah, de Verhevene, zegt:

Allah wenst gemak voor u en geen ongemak, en opdat gij het aantal zult voltooien en opdat gij Allah’s grootheid zult prijzen, omdat Hij u terecht heeft geleid en opdat gij dankbaar zult zijn. [2:185]

Zie volgende video om Takbir te leren

De tijd voor Takbir op Eid Al-Adha begint op de eerste dag van Dhul-Hijjah en duurt tot zonsondergang op de laatste van de dagen van Tashriq (3 dagen na Eid).

4 - Elkaar feliciteren

De etiquette van Eid omvat ook de felicitaties en goede wensen uitgewisseld kunnen worden door mensen, ongeacht de formulering, zoals het zeggen tegen elkaarTaqabbala Allahu minna wa minkum (Moge Allah goede daden van ons en van u accepteren” of “` Eid Mubarak en andere toegestane uitingen felicitaties.

5 - Jezelf sieren voor de gelegenheid

Het is overgeleverd dat Jabir (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: “De Profeet (vrede zij met hem) had een mantel die hij ging dragen op de twee Eids (Eid Al-Fitr en Eid Al-Adha) en op vrijdag.” [Ibn Khuzaymah]
Dus een man moet de beste kleren die hij heeft dragen voor Eid. 

6 - Naar het Eid gebed gaan via een route en terugkeren via een ander

Het is overgeleverd dat Jabir ibn Abdullah (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: Op de dag van Eid, varieerde de Profeet (vrede zij met hem) van routes.” [Bukhaari]