Tawhied… de essentie van Islam

Print Friendly
Tawhied (monotheïsme) is de grootste basis van het Islamitische geloof. In feite wordt een persoon beschouwd als moslim als hij/zij aanvaardt dat er geen god is god dan Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) en dat Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) Zijn dienaar en Zijn boodschapper is aan de mensheid. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt in de Koran: 

اللَّهُ لا إِلَهَ إِلا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ


“Allah, er is geen god dan Hij, de Levende, de Zelfstandige, sluimer noch slaap kan Hem treffen, aan Hem behoort toe wat er in de hemelen en wat er op de aarde is. Wie is degene die van voorspraak is bij Hem zonder Zijn verlof? Hij kent wat er voor hen is en wat er achter hen is. En zij kunnen niets van Zijn Kennis omvatten, behalve wat Hij wil. En Zijn Zetel strekt zich uit over de Hemelen en de Aarde en het waken over beide vermoeit Hem niet. En Hij is de Verhevene, de Almachtige.” (Al-Baqarah:255)

Allah beschrijft Zichzelf (in deze prachtige vers) als De Enige-Meest krachtige, Altijd-Levende Heer van ons. Daarom vormt Tawhied het fundament van Islam en dat Allah is de schepper van het heelal met alles wat er in zit. Wat wij afleiden uit de werking van het universum en benoemen ‘natuurwetten‘ zijn in feite de Allah’s manier van creëren, van gebeurtenissen en beheren van het universum.

Volgens de Islam, alle religies geopenbaard aan de profeten (vrede zij met hen allen) hebben dezelfde essentie en de kennis van Tawhied en de eenheid van Allah, maar met de tijd, werd de boodschap verkeerd begrepen, gemengd met bijgeloof en gedegenereerd tot magische praktijken en enkele rituelen. Dat was dezelfde boodschap waarmee Aadam werd de aarde neergezonden, dezelfde kennis die Allah openbaarde aan Noeh (Noah), Ibrahim (Abraham), Moesa (Mozes) en ‘Isa (Jezus), (vrede zij met hen allen), en de laatste Profeet gezonden naar alle mensheid, Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem).

De islam verwerpt het karakteriseren van Allah in elke menselijke vorm of afbeelding van Hem als begunstiging van bepaalde individuen of naties op basis van rijkdom, macht, of ras. Echter, onze menselijke verstand is vaak op zoek naar het begrijpen van het concept van Allah in een materialistische manier, hoewel we niet in staat zijn om dit concept volledig te begrijpen. Wanneer de metgezellen profeet Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) vroegen over Allah,  openbaarde Allah het Surah Ikhlaas die als het motto van Tawhied beschouwd wordt, waarin Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt: 
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ * اللَّهُ الصَّمَدُ * لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ * وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ

“Zeg Hij is Allah, Hij is Ahad (Een) * Hij is niet afhankelijk van iets en alles is van hem afhankelijk * Hij heeft niet verwekt en noch is Hij verwekt * En er is en zal geen gelijke zijn aan hem tot in de eeuwigheid” (Al-Ichlaas)

De Schepper moet van andere aard zijn dan geschapen, want als Hij is van dezelfde aard als ze zijn,  zal Hij tijdelijk zijn en zal daarom een maker nodig hebben. Als de maker niet tijdelijk is, moet hij eeuwig zijn. Maar indien Hij eeuwig is, Hij kan niet worden veroorzaakt. Indien er niets los van Hem doet hem blijven bestaan, moet Hij dan zelfvoorzienend en zelf-onderhoudend zijn. Als Hij niet afhankelijk is van iets voor de continuïteit van zijn bestaan​​, kan Zijn bestaan ​​geen einde hebbenDe Schepper is dan ook Eeuwig en de Onafhankelijk. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

هُوَ الأوَّلُ وَالآخِرُ

“Hij is de Eerste en de Laatste” (Al-Hadied:3)

Vanzelfsprekend is dat Allah deze wereld niet doelloos en voor niets heeft geschapen. Nutteloosheid is immers een eigenschap die niet past bij de dienaren, wat dan te denken van de Alwijze Heer. Hij is de Starter, Hij behoudt alles, neemt ze uit het bestaan en is de uiteindelijke oorzaak van wat met hen gebeurt. In de islam is Allah bekend door Zijn Namen en Eigenschappen en de manifestatie daarvan in het universum. 

Een ander aspect van Tawhied in de islam is dat het eigen vermogen en de eenheid van alle mensen hun relatie met Allah impliceert. Zo werden mensen uit verschillende sociale lagen niet gecreëerd door verschillende goden met verschillende niveaus van de macht, zo worden barrières tussen de lagen gecreëerd en dit is in strijd Tawhied. In plaats daarvan, Tawheid stelt dat Allah iedereen geschapen heeft, en dus alle mensen hebben dezelfde fundamentele essenties. In feite is de meest nobele persoon is bij Allah degene die het meest Allah-bewust is. 

Profeet Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “O mensen! Waarlijk jullie Heer is Eén en jullie vader (Adam) is één. Een Arabier is niet beter dan een niet-Arabier, en een niet-Arabier is niet beter dan een Arabier; een blanke is niet beter dan een zwarte en een zwarte is niet beter dan een blanke – behalve in termen van vroomheid en goede daden.” [Ahmad]

Gebaseerd op artikel van IslamWeb