Derde zuil van Imaan: Het geloven in Zijn Boeken

Print Friendly
Koetoeb (boeken) is het meervoud van Kitab (boek). Het zijn Koetoeb omdat zij geschreven zijn (maktoob). Met Boeken wordt hier bedoeld, de Boeken die Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) naar Zijn Boodschappers heeft gezonden, als een genade en leiding voor de mensheid. Deze Boeken zijn bestemd om de mensheid te leiden naar datgene wat vreugde brengt in dit leven en het Hiernamaals.

Er zijn vier aspecten van het geloof in de Boeken:
  • Geloven dat zij waarlijk door Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zijn nedergezonden. 
  • Geloven in de Boeken waarover de mensheid is geïnformeerd, zoals de Koran, die naar Mohammed nedergezonden is, de Thora die naar Mozes is nedergezonden, de Indjiel (evangeliën) die is nedergezonden naar Jezus en de Zabor (Psalmen) die is nedergezonden naar David, vrede zij met hen allen. We geloven ook in de andere boeken die door Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zijn nedergezonden, ook al kennen wij hun namen niet.
  • Geloven in alles wat de Boeken bevatten, zoals alles wat de Koran bevat en gedeeltes van voorgaande Boeken die niet vervalst zijn.
  • De geboden naleven die in de Boeken staan, tenzij Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) het tegengestelde door Naskh (abrogatie) heeft bevolen. We dienen alles te accepteren wat deze Boeken aan Geboden bevatten, ook al weten wij niet wat voor wijsheid erachter ligt. Alle voorgaande boeken zijn overstemd door de Koran. 
Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ

“En Wij hebben aan jou het Boek (de Koran) met de Waarheid nedergezonden, ter bevestiging van de Schrift die eraan vooraf ging en ter bescherming.” [Al-Maida:48]

Dit betekent dat de Koran heerst over alle andere Boeken. Daarom mag geen enkel Gebod die in andere Boeken dan de Koran staan nageleefd worden, tenzij het in overeenstemming is met de Koran.
 

Belang van het geloof in de Boeken: 

  • Weten dat Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zorgt voor Zijn dienaren door hun Boeken neer te zenden om hen te leiden.
  • Allah’s Wijsheid kennen in alles wat Hij Beveelt. Hij heeft elk volk bevolen wat bij hen past:
لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًا  

“Voor een ieder onder jullie hebben Wij een Wet en een manier van leven bepaald.” [Al-Maida:48]  

  • Allah danken voor Zijn gunsten, omdat Hij (Geprezen en Verheven zij Hij) deze Boeken heeft neergezonden om de mensheid te leiden.
Wij moeten dus in het geheel in elk Boek dat Allah op Zijn Boodschappers heeft nedergezonden geloven en ook moeten wij geloven dat het de waarheid is. Maar wat betreft details hebben de voorgaande Boeken vervalsingen en wijzigingen opgelopen, waardoor men hieruit geen onderscheid kan maken tussen waarheid en valsheid. Wij geloven in de Boeken in hun geheel, die Allah nedergezonden heeft, maar wat betreft de details wij vrezen dat deze vervalst en gewijzigd zijn.