Vierde zuil van Imaan: Het geloven in Zijn Boodschappers

Print Friendly
De Boodschappers zijn gezonden om een Boodschap over te dragen. Zij zijn degenen aan wie Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) de openbaring heeft gezonden en die Zijn Wet mededelen. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft hen bevolen deze Boodschappen over te dragen. De eerste Boodschapper die gezonden was is Noach en de laatste is Mohammed, vrede zij met hen allen. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:


إِنَّا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ كَمَا أَوْحَيْنَا إِلَى نُوحٍ وَالنَّبِيِّينَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَوْحَيْنَا إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالأسْبَاطِ وَعِيسَى وَأَيُّوبَ وَيُونُسَ وَهَارُونَ وَسُلَيْمَانَ وَآتَيْنَا دَاوُدَ زَبُورًا


“Voorwaar, Wij hebben aan jou geopenbaard zoals Wij aan Noach en de Profeten na hem openbaarden. En Wij openbanden aan Abraham en Isma’il en Izaak en Jakob en de kinderen (van Jakob) en Isa en Ayyoeb en Yoenoes en Haroen en Solomon, En Wij gaven David de Zaboer (Psalmen). “ [Al-Nisa:163]

Anas ibn Malik (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd, tijdens zijn Hadith over Shafa’ah (het recht van voorspraak ten behoeve van de mensheid, die Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) aan Zijn Boodschappers heeft geschonken op de Laatste Dag), “Mensen zullen bij Adam komen om namens hun voorspraak te doen maar hij wijst deze af door te zeggen: “Ga naar Noach, de eerste Boodschapper die Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft gezonden…” [Al-Bukhaarie]

Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

مَا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِنْ رِجَالِكُمْ وَلَكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ


“Mohammed is niet de vader van één uwer mannen, maar de boodschapper van Allah en het zegel der profeten”
[Al-Ahzab:40]Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft Boodschappers naar elk volk gestuurd, en heeft hen voorzien van Wetten die hun volkeren dienden te volgen. Sommige Boodschappers werden gezonden om een Boodschap van een voorgaande Boodschapper te doen herleven. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ“En voorzeker. Wij hebben aan iedere gemeenschap een Boodschapper gezonden (die zei:) ‘Aanbidt Allah en houdt afstand van de Thagoet.'” [Al-Nahl:36]

إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَإِنْ مِنْ أُمَّةٍ إِلا خَلا فِيهَا نَذِيرٌ


“Voorwaar, Wij hebben u met de Waarheid gezonden als drager van blijde tijdingen en als waarschuwer; en er is geen volk waaronder zich geen boodschapper heeft bevonden.”
[Faatir:24]


إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا لِلَّذِينَ هَادُوا


“Voorwaar, Wij hebben de Taurat neergezonden met daarin leiding en licht. De profeten, die zich (aan Allah) overgegeven hadden, oordeelden ermee over de Joden.”
[Al-Maidah:44]

De Boodschappers zijn slechts mensen en zij bezitten geen eigenschappen die hen tot god maken. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) beschreef zijn Boodschapper, Mohammed, de meester van alle Boodschappers en de beste van alle mensen, door het volgende te zeggen:

قُلْ لا أَمْلِكُ لِنَفْسِي نَفْعًا وَلا ضَرًّا إِلا مَا شَاءَ اللَّهُ وَلَوْ كُنْتُ أَعْلَمُ الْغَيْبَ لاسْتَكْثَرْتُ مِنَ الْخَيْرِ وَمَا مَسَّنِيَ السُّوءُ إِنْ أَنَا إِلا نَذِيرٌ وَبَشِيرٌ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ


“Zeg: ‘Ik heb geen macht om voor mijzelf iets van nut te verwerven of schade af te wenden, behalve wat Allah wil. En als ik het onwaarneembare kende, dan zou ik het goede vermeerderd hebben en zou het kwade mij niet hebben getroffen. Ik ben niets dan een waarschuwer en een verkondiger van verheugende tijdingen voor een gelovig volk.'”
[Al-Aa’raaf:188]


قُلْ إِنِّي لا أَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَلا رَشَدًا * قُلْ إِنِّي لَنْ يُجِيرَنِي مِنَ اللَّهِ أَحَدٌ وَلَنْ أَجِدَ مِنْ دُونِهِ مُلْتَحَدًا
  
“Zeg: ‘Ik heb (uit mijzelf) geen macht u goed of kwaad te doen.’ * Zeg: ‘Voorzeker, niemand kan mij tegen Allah beschermen, noch kan ik een andere schuilplaats vinden buiten Hem -‘” [Al-Djinn21-22] 

De Boodschappers zijn slechts mensen. Zij worden ziek en sterven, zij hebben eten en drinken nodig en zij hebben andere menselijke behoeften. Abraham beschreef zijn Heer door te zeggen, zoals in de Koran wordt genoemd:

وَالَّذِي هُوَ يُطْعِمُنِي وَيَسْقِينِ * وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ * وَالَّذِي يُمِيتُنِي ثُمَّ يُحْيِينِ

“En Hij is Degene Die mij voedt en Die mij te drinken geeft. * En wanneer ik ziek ben, is Hij het Die mij geneest. * Degene Die mij doet sterven en mi vervolgens doet leven.”[Al-Shjoaraa:79-81]

Ook heeft de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) gezegd: “Ik ben slechts een mens, net zoals jullie, ik vergeet net zoals jullie vergeten, wanneer ik vergeet, herinner mij dan.” [Sahih Al-Bukhaarie en Muslim]

Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) beschreef de Boodschappers, terwijl Hij ze prees, dat zij de hoogste rang die bereikt kan worden hebben bereikt in Zijn aanbidding. Hij heeft over Noach gezegd:

إِنَّهُ كَانَ عَبْدًا شَكُورًا


“…hij (Noach) was inderdaad een dankbare dienaar!”
[Al-Israa:3]


Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft over Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) gezegd:

تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا“Gezegend is Degene Die de Foerqan (de Kuran) heeft neergezonden naar Zijn dienaar, opdat hij een waarschuwer voor de werelden zal zijn.” [Al-Forqan:1]


Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft over Abraham, Ish’aak en Ja’cob gezegd: 


وَاذْكُرْ عِبَادَنَا إبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ أُولِي الأيْدِي وَالأبْصَارِ * إِنَّا أَخْلَصْنَاهُمْ بِخَالِصَةٍ ذِكْرَى الدَّارِ * وَإِنَّهُمْ عِنْدَنَا لَمِنَ الْمُصْطَفَيْنَ الأخْيَارِ

“En gedenk Onze dienaren Abraham, Izaak en Jacob, de bezitters van macht en inzicht. * Wij verkozen hen in het bijzonder – ter vormaning betreffende het laatste tehuis. * En waarlijk, zij zijn in Onze ogen de uitverkorenen en de goeden.” [Saad:45-47]  

Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft over Jezus gezegd:

إِنْ هُوَ إِلا عَبْدٌ أَنْعَمْنَا عَلَيْهِ وَجَعَلْنَاهُ مَثَلا لِبَنِي إِسْرَائِيلَ


“Hij (Jezus) is niets dan een dienaar wie Wij Onze gunst schonken en Wij stelden hem tot voorbeeld voor de kinderen van Israël.”
[Al-Zochrof:59]Geloof in de Boodschappers bestaat uit vier onderdelen:

1. Geloven dat hun Boodschap waarlijk van Allah komt. Een ieder die niet gelooft in een Boodschapper, heeft ongeloof in alle Boodschappers verklaard. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft gezegd:
كَذَّبَتْ قَوْمُ نُوحٍ الْمُرْسَلِينَ


“Het volk van Noach loochende de Boodschappers.”
[Al-Shjoaraa:105]Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) beschouwde het volk van Noach als ongelovigen in alle Boodschappers, ook al geloofden zij alleen niet in een Boodschapper. Daarom zijn de Christenen, die niet in Mohammed vrede zij met hem geloven en hem ook niet volgen, ongelovigen in Jezus, de zoon van Maria. Jezus gaf de blijde tijding van de komst van Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) naar de Christenen. Deze blijde tijdingen zullen de Christenen niet baten als zij Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) niet volgen naar de leiding en de Rechte Weg.


2. Geloven in de Boodschappers over wie wij zijn ingelicht, zoals Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem), Abraham, Mozes, Jezus en Noach. Dit zijn de vijf sterkste Boodschappers. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft hen in twee verzen van de Koran genoemd:

وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِيِّينَ مِيثَاقَهُمْ وَمِنْكَ وَمِنْ نُوحٍ وَإِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَأَخَذْنَا مِنْهُمْ مِيثَاقًا غَلِيظًا


“En toen Wij met de profeten een verbond sloten: met u, met Noach, Abraham, Mozes, en Jezus de zoon van Maria, sloten wij een hecht verbond.”
[Al-Ahzaab:7]


شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدِّينِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحًا وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ“Hij schreef u dezelfde godsdienst voor, die Hij aan Noach oplegden en die Wij bovendien aan u openbaren en die Wij Abraham, Mozes en Jezus oplegden: ‘Bevestigt deze godsdienst en weest er niet in verdeeld.'” [Al-Shjura:13]


We dienen ook in alle andere Boodschappers en Profeten te geloven, wiens namen ons niet genoemd zijn. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلا مِنْ قَبْلِكَ مِنْهُمْ مَنْ قَصَصْنَا عَلَيْكَ وَمِنْهُمْ مَنْ لَمْ نَقْصُصْ عَلَيْكَ“En Wij zonden boodschappers voor u, sommigen van hen hebben Wij vermeld en anderen hebben Wij niet genoemd” [Al-Momin:78]


3. Geloven in al hetgeen de Boodschappers ons hebben gebracht.


4. De Wetten naleven van de Boodschapper (Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem), de laatste Boodschapperdie naar ons was gezonden). Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft Mohammed (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) naar de gehele mensheid gezonden. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

فَلا وَرَبِّكَ لا يُؤْمِنُونَ حَتَّى يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لا يَجِدُوا فِي أَنْفُسِهِمْ حَرَجًا مِمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيمًا


“Bij jouw Heer, zij geloven niet totdat zij jou laten oordelen over waar zij over van mening verschillen en dan in zichzelf geen weerstand vinden tegen wat jij oordeelde, en zij aanvaarden (het dan) volledig.”
[Al-Nisa:65]