Wees goed tegenover je ouders

Print Friendly
In het Arabisch heet dit onderwerp ‘Birroel-Walidayn’. Taalkundig betekent Birroel-Walidayn: goed zijn voor je ouders, verdraagzaam zijn, en als zij dood zijn hun vrienden en kennissen opzoeken. Iedere moslim heeft een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn ouders. Wat hebben jouw ouders wel niet gedaan om je als kleine jongen/meisje groot te brengen?

Degene die zegt dat niemand de rechten van zijn ouders kent behalve degene die zelf kinderen opvoedt, liegt niet. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَاناً إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيماً


Uw Heer heeft u bevolen, zeggende: “Aanbidt niemand anders dan Mij en betoont vriendelijkheid jegens de ouders. Indien één hunner bij u een hoge leeftijd bereikt of beiden doen dit, zeg dan nimmer tot hen “Foei” noch stoot hen af, doch spreek tot hen een welgevallig woord.” [Al-Isra:23] 

Allah beveelt ons in deze vers om Hem te aanbidden en verbindt Allah de plicht om Hem te danken met de plicht om de ouders te danken.

De grootste zonde die iemand maar kan begaan is shirk (partners toeschrijven aan Allah). De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Zal ik jullie inlichten over de meest grote der zonden?” “Ja”, Zeiden de Sahaba  (moge Allah tevreden met hen zijn). “Partners toeschrijven aan Allaah en oneerbiedig zijn tegenover de ouders.” [Sahih Al-Bukhaarie en Muslim] 

Ibn Masoed vroeg de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem): “Van welke daden houdt Allah het meest?” De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) zei: “Bidden op de juiste tijd.” “En dan?” vroeg Ibn Masoed. “Goed zijn tegenover je ouders.” [Sahih Al-Bukhaarie en Muslim]

Een van de meest vrome dingen die je kunt doen is goed te zijn tegenover je ouders. Het goed zijn tegenover je ouders is niet alleen voor de moslimouders, maar ook voor de niet-moslim ouders. De beste manier om voor hen te zorgen is om hen (de niet-moslim ouders) uit te nodigen naar de Islam en om hen te waarschuwen. Het ergste wat hen kan overkomen is het vuur van de Hel. Denk er eens over na hoe verschrikkelijk het zou zijn als je je ouders zou moeten verliezen en als zij naar de Hel zouden gaan. Zorg dat zij zien wat de Islam hen opdraagt en laat zien dat je na het binnentreden van de Islam veel liever voor hen bent geworden.

Als één van de ouders de ouderdom zal bereiken zeg dan nooit “foei”.  We moeten er dus voor zorgen dat onze ouders niet in een bejaardentehuis gedumpt worden. De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Degene die niet goed is voor zijn vader, zal ook door zijn kinderen niet goed verzorgd worden.” [Tabaranie]

Als je je ouders slaat of ongehoorzaam bent of je stem tegen hen verheft, hoe denk je dan dat jouw kinderen voor jou zullen zijn? Je mag je stem niet tegen hen verheffen ook al doen zij dat wel tegen jou. In Surah Loqmaan staat het bewijs voor het danken van de ouders. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt hierin: 

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ 

Wij hebben de mens op het hart gedrukt betreffende zijn ouders, zijn moeder droeg hem in zwakte op zwakte, en zijn zogen nam twee jaren in beslag. Zeg Mij en uw ouders dank, tot Mij is de terugkeer.” [Loqmaan:14]

De uitkomst van het goed zijn tegenover de ouders komt daarna in Surah Al-Ahqaaf. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَاناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهاً وَوَضَعَتْهُ كُرْهاً وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلَاثُونَ شَهْراً حَتَّى إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحاً تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ * أُوْلَئِكَ الَّذِينَ نَتَقَبَّلُ عَنْهُمْ أَحْسَنَ مَا عَمِلُوا وَنَتَجاوَزُ عَن سَيِّئَاتِهِمْ فِي أَصْحَابِ الْجَنَّةِ وَعْدَ الصِّدْقِ الَّذِي كَانُوا يُوعَدُونَ

“En Wij hebben de mens vriendelijkheid jegens zijn ouders geboden. Zijn moeder draagt hem met ongemak en baart hem met smart. En zijn dragen en spenen nemen dertig maanden in beslag totdat, wanneer hij zijn volle kracht bereikt heeft en veertig jaren wordt, hij zegt: “Mijn Heer, stel mij in staat, dat ik dankbaar moge zijn voor de gunsten die Gij mij en mijn ouders hebt bewezen en dat ik het goede moge doen, dat U behaagt. En laat mijn nakomelingen rechtvaardig zijn. Ik wend mij tot U: en waarlijk, ik behoor tot de Moslims. * Van dezulken aanvaarden Wij de goede werken die zij verrichten en Wij zien hun slechte daden over het hoofd. Zij behoren tot de bewoners van het paradijs, volgens de ware belofte die hun was toegezegd.” [Al-Ahqaaf:15-16]

Een oprechte moslim maakt dua’s voor zijn ouders. De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Als iemand doodgaat krijgt hij geen adjr (beloning) meer behalve op 3 manieren…… Eén daarvan is als je een zoon hebt en hij dua voor jou maakt.” [Sahih Al-Bukhaarie en Muslim]

Er kwam een man bij de Boodschapper van Allah  (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) en zei: “Ik heb een verschrikkelijke zonde begaan. O Boodschapper van Allah, is er nog een manier dat Allah mij zal vergeven ?” “Leeft je moeder nog ?” vroeg de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem). “Nee” zei de man. “Wees dan goed voor haar zus” zei de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem). [Al-Tirmidhie]

De Profeet
(Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Je leeftijd wordt niet verlengt behalve door el-Birr (eerbiedig tegenover je ouders)”

De Profeet
(Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Iemand is niet van ons als hij zijn ouders en de ouderen (geleerden) niet respecteert….”
 
De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Een zoon kan nooit datgene wat de ouders voor hem hebben gedaan terug geven behalve als zijn vader slaaf zou zijn en hij hem vrij zou kopen.” [Muslim]

De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: “Er is geen gehoorzaamheid aan de schepping in ongehoorzaamheid aan de Schepper.” Je hoeft je ouders dus niet te gehoorzamen als dat betekent dat je ongehoorzaam moet zijn aan de Schepper.


Samenvatting van het geheel:
1. Birr is één van de perfecte gradaties van Iemaan.
2. Het hoort bij het onderhouden van de Islam en het is één van de beste aanbiddingen.
3. Het opent een weg naar het Paradijs
4. Het verlengt je leven en het vergroot jouw voorziening van geld, kinderen etc.
5. Het verhoogt jouw plaats in dit leven en in het Hiernamaals.
6. Je wordt gehoorzaamd door je kinderen
7. Het lost je problemen op. 

Met dank aan: Mohammed aboe `Oebaydillaah