Bekeerlingen: Wees geduldig in het leren van islam

Untitled2
Print Friendly
Wanneer  je je shahadah neemt, zal je merken dat je heel veel nog hebt te leren over islam! Wat hoor je als bekeerling te doen?
Het kan zeer overweldigend lijken  als een nieuwe moslim wanneer je je gepompt voelt over het omarmen van je nieuw gevonden geloof, en vervolgens bereik je een muur van de informatie die je kan laten schrikken.
Het belangrijkste ding dat alle nieuwe Moslims (overeigens ander moslims ook…) moeten beseffen  is “langzaam maar volhoudend win je de race”.
We moeten ernaar streven om zo veel te leren waar we in staat zijn om te kunnen leren, langzaam, maar gestaag, we moeten ook leren met intenties om de geleerde informatie uit te voeren. Als je probeert om een ​​perfecte moslim te zijn vanaf het begin, zal je snel steeds te maken krijgen met “burnout”.
Onthoud altijd dat de Quran werd geopenbaard over ongeveer 23 jaar en de eerste moslims hadden de tijd om goed te leren, en zo konden ze makkelijk wat ze geleerd hadden onmiddellijk uit te voeren.
Baby’s springen niet uit de baarmoeder en beginnen niet meteen te lopen en te praten, dus leg niet te veel druk op jezelf om alles te weten te komen en overnacht te implementeren. Neem kleine stapjes. Natuurlijk wil iedereen een goede moslim zijn vanaf dag 1, maar Allah weet dat we nog moeten leren, en je bent niet verantwoordelijk voor wat je niet weet. Dit, in geen geval, betekent dat je moet “niet leren” om niet verantwoordelijk worden gehouden, want God kent onze harten en onze gedachten.
Zo zegt onze geliefde Profeet ﷺ: “Het vergaren ven kennis is een verplichting voor elke moslim (mannelijk en vrouwelijk).” [Tirmidi]
Frustraties van een nieuwe moslim
Ik heb contact gehad met vele nieuwe moslims, wat ik gemerkt heb is dat ze zich veel zorgen maken over elk klein probleem, en hebben het gevoel dat ze nooit in staat zullen zijn om de islam te beoefenen, of in staat zijn om alles te leren wat ze moeten leren. Het kan heel ontmoedigend zijn.
Iemand werkte bij stichting die bekeerlingen hielp zei het volgende: “Ik wachtte op een zuster die dag van te voren shahadah had uit gesproken op de stichting.
Onderweg van de parking plaats naar de stichting had ze een zuster ontmoet en zich voorgesteld als bekeerling en was hier gekomen om meer te weten over islam.
Toen ze me bereikte, was die andere vrouw gaan bidden, en de nieuwe zuster had deze lastige uitdrukking op haar gezicht.
Ik vroeg haar wat is er mis? en ze zei (wees ook naar de vrouw) dat de vrouw zei volgende tegen haar: “je moet deze dua zeggen ‘(zij het reciteerde in het Arabisch), bij het binnentreden van de moskee, en dwingt haar om het te zeggen (in Arabisch) bij de voordeur voordat ze binnen kwamen. Ze heeft zelfs geprobeerd om het uit haar hoofd te leren voordat ze vertrok om te bidden. De nieuwe moslim zuster was al gestresst, omdat ze voelde dat ze moest Arabisch kennen, en bepaalde dingen onmiddellijk zeggen.
Zo was haar eerste bezoek naar moskee een overweldigend belevenis.”
De daad van die zuster is wel te begrijpen, dat ze uit liefde voor islam haar iets geprobeerd heeft te leren, maar we moeten oppassen en de situaties inschatten.
Wat ik kan om dit soort dingen te zeggen is je te focussen op de belangrijkste aspecten, en niet te zweten over de kleine dingen, zeker in het begin.
Maak een Leerplan
In sha Allah als je een plan maakt voor het leren, zal je slagen. We moeten vastberaden zijn in ons leerproces, de islam is een manier van leven, niet alleen maar een geloof dat we vasthouden en de uitvoering ervan in ons leven verwaarlozen.
De grote vraag is: Welke kennis om eerst te zoeken en wat te vermijden (…voor nu)?
Moslims (nieuw en oud) moeten een duidelijk begrip van de vijf pilaren van de islam met de nadruk op Gebed, de zes zuilen van het geloof (imaan), met de nadruk op Tawheed (eenheid van Allah) hebben. Je kan eerdere artikels van http://leerislam.blogspot.com/ lezen over Islam en Imaan. Zodra je deze fundamenten geleerd hebt, kan je meer kennis zoeken over andere onderwerpen. De volgende voorgestelde dingen die men moet leren is: het leven als moslim, zoals omgangsvormen en andere dingen die betrekking hebben op je dagelijks leven.
Het lezen van de Quran is van vitaal belang, want het is onze gids in ons leven. Tijdens het lezen van de Quran, zal je verzen tegenkomen die je moeilijk of onduidelijk zult vinden. Tafsir (uitleg, de geschiedenis en omstandigheden op het moment dat de verzen werden geopenbaard) kan het veel inzicht te werpen op verwarrende of onduidelijke verzen.
De Seerah (biografie van de profeet Mohammed) is ook een uitstekende bron van enorme hoeveelheid kennis. Je zal bijna elk onderwerp in vinden, en het zal ook inzicht geven achter bepaalde aspecten van de praktijken. Als je de geschiedenis achter de dingen weet, heb je meer kans om dingen te onthouden, en ze natuurlijk gemakkelijker te implementeren. Het boek genaamd “The Sealed Nectar” is algemeen bekend, en is de meest aanbevolen.
Wat moet je vermijden?
Vermijd sektarische kwesties. Het zal je alleen verwarren in het begin. Als je niet goed geïnformeerd bent over islam, zul je nooit in staat zijn om de sektarische verdeeldheid te begrijpen, en zal je verward en verloren voelen. Bestudeer Islam volgens Quran en de Sunnah tot je enorme kennis hebt ontwikkeld voordat je begint met bestuderen van dergelijke zaken, want anders zal je niet in staat zijn om dingen die onjuist zijn te identificeren.
Een ander ding dat niet van urgent belang is, is het leren van Arabisch. Het belang van islam ligt niet in hoe goed je Arabisch kunt lezen, schrijven en spreken. Quran werd geopenbaard in het Arabisch, dus het moet een lange termijn doel zijn dat we hebben om het te leren, richt je eerst op de belangrijkste aspecten en begin dan pas geleidelijk met het leren van Arabisch. Je zult niet “meer of minder moslim” zijn als je Arabisch niet weet. Quran is verkrijgbaar in vrijwel elke taal, begin eerst met taal die je beheerst.
Omgaan met advies en instructies van anderen
Als nieuwe Moslim, niets is erger dan een heleboel mensen die je  een heleboel informatie geven sneller dan je het kunt absorberen, verwerken en kunt implementeren. Het zal zeker gebeuren, dus wees voorbereid. De meeste mensen zijn gewoon over-enthousiast om een ​​nieuwe moslim te leren kennen en willen ervoor zorgen dat ze je zo veel leren als ze maar kunnen.
Je zal altijd sommige mensen tegenkomen, die “het haram politie” benoemd worden. Ze vergeten vaak dat je nog het basis bent aan het leren, en niet veel dingen weet. Ze hebben de neiging om steeds “haram, haram”  uit te spreken over kleine dingen, en beseffen niet hoe het een persoon beoordeeld en bekritiseerd gevoel kan geven. Negeer het, en neem aan dat  inspanningen met oprechte bedoelingen is, en laat het je niet lastig vallen als je je niet kan houden aan alles wat ze je meteen vertellen. Ze willen meestal alleen maar ervoor zorgen dat je je best doet.
Ten slotte, andere groep mensen met die je iets zal vertellen, en als je hun vraagt daar over, of je het niet onmiddellijk kan uitvoeren, zullen ze raar opkijken en dingen tegen je zeggen die je het gevoel geven dat je een slechte moslim, of niet goed genoeg moslim bent. Negeer hun, dit soort mensen zijn degenen die het meest schadelijke invloed op een nieuwe moslim hebben. Het is heel makkelijk voor mensen om anderen te bekritiseren dan om zichzelf te bekritiseren, en vaker horen ze veel werk te doen aan zichzelf. Laat je niet ontmoedigen door deze mensen.
Gestructureerde en niet-gestructureerde vormen van Instructie
Als je een islamitisch centrum of een moskee hebt in je omgeving, het zeer belangrijk dat je het bezoekt zodra je in staat bent. Zodra je gaat, informeer over lessen en lezingen die zij kunnen bieden, of het nou voor nieuwe moslims, of de algemene islamitische gemeenschap in het algemeen is. Er is meestal reguliere studie kringen heet “Halaqas” die je bij kunt wonen.
Ik adviseer je om niet alleen afhankelijk te zijn van het verzenden van e-mails of het voeren van telefoongesprekken. Onderneem actie en de moeite om zelf in persoon te gaan. Spreek met de imam of de bestuur om de juiste en meeste informatie te krijgen, in plaats van alleen toevallige bezoekers van de moskee vragen.
Wanhoop niet als je in een landelijk gebied leeft waar geen moskeeën of stichtingen zijn!
Neem contact op met hun en zij op hun beurt kunnen je informatie, boeken, cd’s, dvd’s, en vele andere dingen op sturen om jou te helpen.
Er is heel veel informatie op internet, maar zorg ervoor dat je een geleerde, of een imam van moskee (ook al vraag je telefonisch of via email) vragen, om hen te vragen welke websites en boeken ze aanraden over specifieke onderwerpen.
Conclusie
Blijf positief in je leerproces, en je zult merken dat je veel kennis hebt verworven zonder het te beseffen, In Sha Allah.
Profeet ﷺ heeft gezegd:”Wie een pad volgt in het streven naar kennis. Allah zal een pad naar het paradijs makkelijk voor hem maken.”
En Allah, de Verhevene, zegt: “O, gij die gelooft, blijft geduldig en spoort anderen aan volhardend te zijn en blijft op uw hoede en vreest Allah, opdat gij zult slagen.” [3:200]
Moge Allah ons allemaal beschermen en begeleiden. Ameen